Helsingin kaupungin uudet ympäristötavoitteet ottavat entistä enemmän huomioon myös luonnon monimuotoisuuden edistämisen.
Viikin ympäristötalolla kävi innostunut kuhina kesäkuun puolessa välissä, kun Helsingin luontoväki sekä muut kiinnostuneet kokoontuivat kaupungin järjestämään LUMO-seminaariin keskustelemaan luonnon monimuotoisuudesta kaupungissa. Helsingin kaupunkiympäristö on kehittynyt huimasti viime vuosien aikana ja samalla asukkaiden turvallisuuteen, viihtyvyyteen sekä monipuoliseen luontoon on kiinnitetty paljon huomiota.
Viime vuonna päättyneellä LUMO-toimintaohjelmakaudella tehtiin paljon toimenpiteitä, joilla luonnon monimuotoisuus turvataan jatkossakin. Kesäkuussa pidetty seminaari toimi lähtölaukauksena hyvin toteutuneen toimintaohjelman päivittämiselle. Uusi toimintaohjelma valmistuu ensi kevään aikana.
Ympäristötaloon oli saapunut suuri joukko kuuntelemaan sekä esittämään lyhyitä puheenvuoroja, miten Helsingin luonnon monimuotoisuutta saataisiin vielä parannettua tulevina vuosina. Seminaarista löytyi mm. tutkijoita, virkamiehiä, diplomi-insinöörejä, vanhoja stadilaisia, ”keski-häijyjä luontosetiä” sekä muita luontoharrastajia. Aamun aikana saatiin kuulla niin linnuista, rikkaruohoista kuin hulevesien hallinnasta ja rakennetuista rantavyöhykkeistä. Mielenkiintoisia aiheita esiteltiin varmalla asiantuntijuudella, mutta huumoria ei unohdettu.
Paras hehtaari löytyy Santahaminasta
Saimme kuulla Helsingin parhaasta hehtaarista, joka sijaitsee Santahaminassa. Santahaminan alue on koko Uudenmaan mitassa erityisen arvokas luontoalue, eli varusmiehillämme on mahtavat puitteet ajoittaiselle virkistäytymiselle sekä mielenrauhan saamiselle.
”Helsingin paras hehtaari”. Alue on määritelty ”Zonation”-analyysin avulla, joka pyrkii tunnistamaan arvokkaita elinympäristöjä.
Liito-orava pääsi parrasvaloihin useamassakin puheenvuorossa. Se keräsi kiitosta eräänlaisena kaupunkisuunnittelijana, kun uusia asuinalueita suunniteltaessa voidaan liito-oravan pesimäalueiden sijaan tutkia sellaisia alueita, joita ei välttämättä ole otettu huomioon aiemmin.
Eläinavustettua kaupunkisuunnittelua
Seminaariin oli kutsuttu vieraileva tähti Münchenistä. Professori Wolfgang W. Weisser esitteli eläinavustetusta kaupunkisuunnittelua, joka nimensä mukaisesti pyrkii ottamaan eläimet huomioon jo rakennusten ja alueiden suunnitteluvaiheessa. Mielenkiintoisessa esityksessä nähtiin monia erilaisia teknisiä ratkaisuja, joiden avulla elinympäristöä muokattaisiin myös eläimille sopivaksi. Erityisesti Weisserin esittämät varpusten hiekkakylpypaikat sekä siililaatikot herättivät yleisössä ihastelua.
Kukapa ei hymyilisi nähdessään varpusia hiekkakylvyssä puistossa tai talon takapihalla. Kuten diassa sanotaan, eläimet eivät välitä esteettisyydestä, kunhan toimivuus on kunnossa.
Vaihtelevista aiheista huolimatta seminaarista paistoi yksi selkeä näkökulma. Kaikki olivat sitä mieltä, että kaupunkilaisten ympäristötietoisuus sekä arvostus luontoa kohtaan ovat selkeästi kasvaneet. Tämä näkyy mm. siinä, että neljä viidestä helsinkiläisestä kokee erityisen tärkeäksi sen, että asuu jonkin viheralueen lähellä.
Oli kyseessä sitten kovaksikeitetty luontoihminen tai tavallinen katujen tallaaja, ihmiset hakeutuvat säännöllisin väliajoin luonnon rauhaan. ”Ihminen on lähellä luontoa kaupungissakin”, totesi ympäristöministeriön luonnonsuojeluvalvoja Ilkka Heikkinen omassa puheenvuorossaan. Kaupunkimetsään pääsee helposti, ja kaupunkilaiset kokevat myös metsäsuhteen ylläpitämisen erityisen tärkeäksi. Toiveissa onkin, ettei kaupunkien metsiä hävitettäisi, jotta tulevaisuuden lapsilla on myös mahdollisuus käydä helposti metsässä ilman erillistä ohjausta tai opettajaa.
Kesän helliessä meitä parhaillaan kannattaakin lähteä tutkimaan lähiympäristönsä lajistoa joko kävellen tai pyöräillen. Mikäli lähimetsät on koluttu kokonaan ja luontoon pitäisi päästä, kannattaa tarkastaa Citynature.eu-sivut, missä esitellään 10 Helsingin luontokohdetta.
Tarkempaa luontotietoa koko Helsingin alueelta löytyy kaupungin luontotietojärjestelmästä. Helsingistä löytyy lukemattomasti erilaisia alueita, jotka tarjoavat monipuolisesti eri aktiviteetteja, kuten esimerkiksi melontaa, sekä upeita maisemia, kuten tästä luontovideosta voi nähdä. Luonnossa oleminen tekee hyvää terveydelle, kuten monissa tutkimuksissa on huomattu.
Teksti: Suvi-Marja Simpanen
Kuvat: Teemu Saloriutta, Tuomas Lahti ja Suvi-Marja Simpanen