Ilmastotiekartan Pariisin retki

Aamuauringon sini-kultaiset sävyt tervehtivät Pariisin ilmastokokouksen  osallistujia. Kuva: Esa Nikunen
Aamuauringon sinikultaiset sävyt tervehtivät Pariisin ilmastokokouksen osallistujia. Kuva: Esa Nikunen

Kun tulin toukokuussa töihin ympäristökeskukseen, Helsingin ilmastotiekartta oli yksi monista asioista, joista iloisesti yllätyin. Se kertoo, miten Helsinki aikoo saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2050. Tiekartta on visuaalisesti hyvä, sisällöltään tärkeä ja inspiroiva. Tuntui hienolta päästä esittelemään sitä Pariisiin!

Pariisin ilmastokokous on suurin Ranskassa koskaan järjestetty kokous. Ja tärkein. Kokoukseen osallistuu edustajia lähes 200 maasta. Ja miksi ei osallistuisi – huoli maapallon ilmastosta on todellinen ja kaikille yhteinen.

Suomella on kokouksessa hyvä edustus, muun muassa tasavallan presidentti, pääministeri ja kolme muuta ministeriä. Eikä moittimista ole Helsinginkään edustautumisessa. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen tapaa Parisiin kollegansa Anne Hidalgon, ja esimieheni Pekka Sauri osallistuu suurten kaupunkien järjestön ICLEIn tilaisuuksiin.

Kun esittelin kokouksen avajaispäivänä Pohjoismaiden paviljongissa Helsingin ilmastotiekarttaa, 150 valtion päämiehet olivat läsnä kokouspaikalla. Kukaan heistä ei tosin ollut minua kuuntelemassa, mutta ihan kohtuullinen joukko pohjoismaiden pääkaupungeista kiinnostuneita oli paikalla.

Think Nordic!

Pohjoismaiden pääkaupungit ovat ilmastoasioissa kelpo viisikko. Kaikki ovat tehneet jo paljon, ja kaikkien tavoitteet ovat kunnianhimoiset.

Kööpenhaminan vahvuuksia on muun muassa tuulivoiman suuri osuus, jota aiotaan lähivuosina kasvattaa vielä 100 voimalalla. Pyöräily on kaupungissa todella suosittua: jo 45 prosenttia työmatkoista taitetaan polkien.

Tukholma tavoittelee fossiilisista polttoaineista vapautumista vuoteen 2040 mennessä. Autoilun vähentämistä kannatetaan laajasti. 90 prosenttia tukholmalaisista tukee vuoden vaihteessa voimaan tulevaa ruuhkamaksujen tuntuvaa (75 %) korotusta.

Oslossa sähköautojen osuus on Euroopan ylivoimaisesti suurin. Siellä jo 17 prosenttia ostettavista henkilöautoista on sähköllä kulkevia. Lähes kolmannes Euroopan sähköautoista myydään Norjassa.

Reykjavikin ilmastovaikutukset ovat geotermisen energian takia minimaaliset. Liikenne aiheuttaa kuitenkin sielläkin ongelmia.

Helsinki on saanut asukasta kohden laskettuja päästöjään leikattua jo 39 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Vahvuuksiamme on muun muassa hyvin energiatehokas lämmön, jäähdytyksen ja sähkön yhteistuotanto. Katri Valan lämmönvaihdin on tehokas ja maailman suurin. Ympäristökeskus koordinoi monia innovatiivisia kokeiluja, ja Helsinki on juuri päättänyt sulkea suurimman hiilenkäyttäjänsä, Hanasaaren voimalan.

Pariisin taivaan alla

Pariisi on upea kaupunki. Olen vieraillut siellä kymmeniä kertoja, mutta joka kerta löydän jotakin uutta, eloisaa ja mielenkiintoista. Mahtipontinen kaupunki on tottunut suuriin tapahtumiin. Siksi oli yllättävää huomata, että ilmastokokous näkyi kaupungissa selvästi. Katukuvassa oli paljon tervetuloa COP21 -julisteita, kaikki toimijat tuntuivat haluavan kertoa ilmastotyöstään. Vaikka mielenosoitukset oli turvallisuussyistä kielletty, pariisilaiset marssivat paljain jaloin ja muodostivat 10 000 ihmisen ketjun. Kokousedustajat tunsivat todella olevansa tervetulleita.

Kokousjärjestelyt olivat suuresta yli 40 000 hengen osallistujamäärästä huolimatta erittäin sujuvat. Turvallisuutta varmisti yli 10 000 poliisia ja samankokoinen muiden turvamiesten armeija.

Marraskuun 13. päivän terrori-iskujen jälkeen tuntui erityisen hyvältä ja merkitykselliseltä matkustaa juuri Pariisiin. Hienoa, että terrorille ei alistuttu ja kokousta peruttu! Syyrian kauheudetkin johtuvat todennäköisesti osaksi sääoloista – levottomuudet alkoivat alueilla, jotka olivat kärsineet vuosia jatkuneesta äärimmäisestä kuivuudesta. Ilmastonmuutoksen hillitseminen edistää rauhaa kaikkialla maailmassa. Tätä näkökulmaa korosti myös isäntämaan presidentti Francois Hollande avauspuheenvuorossaan. Euroopan pakolaisongelmat olisivat paljon helpompia ilman ilmastomuutosta. Ja ikävä kyllä tämä taitaa olla vasta alkua. Nyt on korkea aika reagoida, aikaa ei ole hukattavaksi.

Esiintymisen mestari

Barack Obaman puhe teki minuun vaikutuksen. Hän puhui rennosti ilman papereita, yksinkertaisin lausein mutta suuria asioita.  Hän sitoi ilmastonmuutoksen aiheuttaman hädän pakolaisin ja terrorismiin. Obama pahoitteli maansa suuria päästöjä ja lupasi niiden pienenevän pian.

– Emme ole täällä Parisissa hakemassa itsellemme hyvää. Olemme täällä parantaaksemme lastemme ja lastenlastemme elämän laatua. Toivottavasti he saavat tuntea ylpeyttä siitä mitä Pariisissa teimme. Ryhdytään hommiin.

Niin aikoo Helsinkikin tehdä.

 

Teksti: Esa Nikunen, ympäristöjohtaja, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@hel.fi