Fillari on nopein Helsingin keskustassa

Pyöräilijät
Mikko ”Peltsi” Peltonen huristeli paksurenkaisella fatbikellaan 10 minuutissa Pasilasta Iso Roballe auton vapaapäivän kisassa.

Auton vapaapäivän leikkimielinen kulkupelikisa osoitti saman minkä lukuisat tutkimukset – polkupyörä on vikkelin väline liikkua Helsingin keskustassa. 

Lähtöviivalle Messukeskuksen aukiolle kerääntyi kahdeksalla eri välineellä kulkevaa henkilöä – apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki matkasi julkisilla, Hollannin suurlähettiläs Cees Bansema tarttui puufillarin sarviin, Helsingin ympäristökeskuksen johtaja Esa Nikunen huristeli talon sähköautolla, juontaja-toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltonen ajoi ”läskipyörällä”, HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen valitsi sähköpyörän, Radio Helsingin toimittaja Aleksi Pahkala päätyi tavalliseen polkupyörään, Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä liikkui sähköpyörätuolilla ja potkulautailija Alpo Kuusisto potkutteli sähkö-kickbikella.

Kisan epävirallinen voittaja oli HSY:n toimitusjohtaja Inkinen, mutta liikennesääntörikkomuksen vuoksi hänet diskattiin. Viralliseksi voittajaksi suoriutui Peltsi, joka huristeli paksurenkaisella fatbikellaan 10 minuutissa Iso Roballe, missä maali sijaitsi. Ympäristöjohtaja Nikunen sijoittui viiden parhaan joukkoon.

Ilmastokin tykkää sähköpeleistä

Päästöttömistä kulkuneuvoista on polkupyörä kätevin ja sukkelin. Seuraavaksi tulevat sähköavusteiset välineet kuten sähköpolkupyörä, -kickbike sekä sähköauto ja -bussi.

Helsingin ympäristökeskuksen johtaja Esa Nikunen on polkupyöräilyn suosija, vaikka kulkupelikisaan sähköautolla osallistuikin.

”Olisi hienoa jos henkilöautoilu kaupunkialueella vähenisi. Se olisi ilmanlaadun, melun ja turvallisuuden kannalta hyvä, ja jos autoa tarvitsee, voi hypätä sähkö- tai hybridiauton ratin taakse”, Nikunen ohjeistaa.

Ympäristöjohtaja ja sähköauto
Helsingin ympäristöjohtajan Esa Nikusen mielestä olisi hienoa jos henkilöautoilu kaupunkialueella vähenisi.

Tapahtumapaikalla, Ilmastokaduksi muuntautuneella Iso Robertinkadulla, oli esittelyssä erilaisia päästöttömiä kulkupelejä. Ihmeteltävänä ja testattavana oli sähköavusteisia ja manuaalisia potkupyöriä eli kickbikejä, puisia polkupyöriä, tavarankuljetuspyöriä ja sähköfillareita. Testattavana oli myös sähköbussi, jonka kyytiin hyppäsin Hollannin suurlähettilään Cees Banseman kanssa.

Bansema kehuu sähköbusseja niiden ympäristöystävällisyyden vuoksi. Hänen mielestään ne soveltuvat parhaiten pieniin kaupunkeihin.

”Sähköbussi on ideaalinen eritoten kaupunkien keskustoissa, joissa ei voi ajaa pitkään pysähtelemättä. Tavallisella polttoaineella kulkeva linja-auto tuottaa paljon päästöjä varsinkin pysähdysten vuoksi, mutta sähköbussi on päästötön”, Bansema linjaa.

Sähköpyörä eli eBike on cool!

Alankomaat tunnetaan myös pyöräilykulttuuristaan. Siellä sähköfillari on huomattavasti yleisempi näky kuin Suomessa. Banseman mielestä tämä on imagokysymys.

”Hollannissa noin 15 vuotta sitten ikäihmiset käyttivät sähköpyöriä, joten ne eivät olleet kovin cooleja nuoremman väen keskuudessa. Nyt yksi viidestä ostetusta pyörästä on eBike ja nykyään etenkin nuoret ostavat niitä.”

Cees Bansema
”Maalatkaa Helsingin pyöräkaistat jollain erottuvalla värillä”, vinkkasi Hollannin suurlähettiläs Cees Bansema.

Sähköpyörän hinta vaikuttaa niin meillä kuin Hollannissakin niiden ostoinnokkuuteen, mutta hankintaa tehdessä kannattaa miettiä sähköpyörän käytön monipuolisuutta.

”Sähköfillari on hyvä sijoitus, kun mietitään matka-ajoa, johon normaalisti käytetään julkisia liikennevälineitä tai henkilöautoa”, Bansema sanoo.

Bansema kehuu Helsingin kehityssuuntaa pyöräilyn saralla. Hänen mielestään jotain tehtävääkin vielä on etenkin pyöräteiden suhteen.

”Minulla olisi yksi mainio vinkki – pyöräilijöiden kulkuväylät olisi hyvä maalata näkyvällä värillä, esimerkiksi vihreällä, jotta ne erottuisivat jalankulkijoiden väylistä ja autokaistoista.”

Fillarilla lyhyet matkat nopsasti ja sähköisellä pitkätkin

Palataanpa kulkuvälinetutkimuksiin. Kesällä Arja Kivipelto kirjoitti Helsingin Sanomissa kevyestä ja joukkoliikenteestä näin:

Perttu Saarsalmen tutkimus osoitti, että jopa 600 000 pääkaupunkiseudun asukasta tavoittaa päiväsaikaan kävellen tai bussilla lähikauppansa sukkelammin kuin omalla autollaan. Laskelma kattaa koko alueen Nuuksion perukoita myöten.” (HS 22.6.2015)

Tutkimukset siis tukevat kevyen liikenteen kätevyyttä pääkaupunkiseudulla. Helsingin yliopiston Geotieteiden ja maantieteen laitoksen tohtorikoulutettava Henrikki Tenkanen on verrannut eri kulkumuotoja eripituisilla matkoilla. Jos Helsingin keskustan rautatieasemalta matkataan vaikkapa kauppakeskus Jumboon Vantaalle, ovat henkilöauto ja joukkoliikenne nopeimmat. Heti kun matka lyhenee tapahtuen Helsingin ydinkeskustassa nousee fillari ykköseksi. Kun satsataan polkupyörään hieman enemmän ”hilloa”, voidaan liikkua päästöttömästi ja nopeasti pidemmilläkin matkoilla – sähköfillari haukkuu hintansa säästyneinä bensa- ja bussilippukuluina.

Tämän vuotiseen joulupukin kirjeeseen voisikin laittaa vain yhden toiveen – eBike.

Teksti: Taina Tervo
Kuvat: Marjo Kosonen